Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vaarallinen Rio de Janeiro - Been there don det
Pallontallaajat.net
Valikko

Vaarallinen Rio de Janeiro

Kirjoitin kepeän vastarakastuneen tekstin Rio de Janeirosta ja tämä synnytti kommentteja kaupungin heikosta turvallisuustilanteesta.

Vaikka edelleen Cidade Maravilhosasta kirjoittaessani sukat pyörivät jaloissani, en voi kuitenkaan Riosta puhuttaessa mainita vain Sokeritoppavuorta, Caipirinhoja ja Copacabanan postimerkkibikineitä.kiikiikkiiiaaa

Entäs ne ryöstöt, puukotukset, favelat ja tuloerot?

Rio de Janeiro on vuodesta toiseen listattu maailman vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Ulkoministeriö varoittaa aseellisista ryöstöistä, mutta määrittelee kaupungin turvallisuustason vaativan vain normaalia varovaisuutta. Pimeällä liikkumista sekä mielenosoituksia kehoitetaan välttämään ja kaupungissa suositellaan ajamaan auton ovet lukittuna. Mikäli ryöstön kohteeksi joutuu, on ehdottomasti vältettävä vastarintaa ja luovuttava suosiolla omaisuudestaan.

Rio de Janeirossa asuimme ystävien luona, jotka olivat avainasemassa vierailumme onnistumisen kannalta. Asuimme ystäväpariskuntamme Pedron ja Irinan, sekä heidän vuoden vanhan poikansa Lorenzon kanssa.

Me emme joutuneet ryöstetyiksi kuukauden matkallamme, mutta kenties tämä johtui tuurista. Mikäli olisimme viettäneet Riossa pidemmän aikaa, olisi tilanne saattanut ollut joku päivä toinen, -tai sitten ei.
Moni tapaamamme riolainen ei ollut koskaan joutunut minkäänlaisen rikollisuuden kohteeksi.

Toiset sen sijaan olivat ja saimme kuulla vähintään yhtä monta läheltä piti- tarinaa:

Irinalta oltiin yritetty napata laukku metroasemalle kulkevissa portaissa. Irina oli kuitenkin ehtinyt reagoida ajoissa ja tönäissyt ryöstäjän tieltään portaita alas. Ryöstäjän kieriessä rappuja Irina oli juossut kertomaan tapahtuneesta aseman vartijalle. Tämä oli todennut vain lakonisesti ryöstäjän varmasti saaneen jo rangaistuksensa portaisiin pää edellä pudotessaan.

Pedro sen sijaan oli kävellyt kotiin puhelimestaan videoita katsellen, kun yllättäen joku oli käynyt hänen kimppuunsa ja yrittänyt viedä puhelimen. 
Ryöstäjälle tuli yllätyksenä, että Pedro onkin harrastanut Muay Thaita ja lyhyen kahakan jälkeen ryöstäjä pakeni kiireesti paikalta. Hämmentyneelle Pedrolle jäi käteen puhelin ja asfaltilla lojui lisäksi ryöstäjän kulkupeli, upouusi polkupyörä. 
Paikalle tullut siviilipoliisi kohautteli tylsistyneenä harteitaan ja kehoitti lopulta Pedroa pitämään pyörän. Pedro polki kotiin ja myi pyörän hyvään hintaan.

En tiedä kumpi herätti huomionne: Nämä kuvatun kaltaiset pelottavat läheltä piti –tilanteet vai mielivaltaisesti toimiva virkavalta?

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että korruptio jyllää yhteiskunnan kaikissa rakenteissa ja tämä myös osaltaan heikentää turvallisuustilannetta.DSC_1554Ollessamme Riossa emme voineet pariin päivään liikkua keskustassa korruption vastaisten suurmielenosoitusten vuoksi. Mielenosoitukset äityvät helposti väkivaltaisiksi ja tähän lisämausteensa tuo poliisi, joka käyttää mielenosoituspaikoilla liikkuviin ihmisiin surutta voimakeinoja.

Miltä Riossa matkaaminen sitten tuntui? Pelottiko kaupungissa liikkuminen?

DSC_0500

 

Me liikuimme Riossa paljon kävellen, metrolla ja taxi99 -appsin taksilla, jonka tiedot lähetimme aina Pedrolle. (Tähän päivitys! Nykyään käytetään taksikyydeissä Uberia myös Riossa.)

Irina kertoi myös aina lähettävänsä taksikuskin tiedot eteenpäin taksiin noustessaan, joten me noudatimme samaa kaavaa.

Liikuimme nähtävyyksillä ja rannoilla kahden Veeran kanssa, emmekä kokeneet minkäänlaista uhkaa. Emme toisaalta kantaneet mukana yhtään sen enempää rahaa, kuin mistä olimme valmiit luopumaan.  Ei kortteja, ei koruja, ei kallista kameraa. Rannalla uimaan mennessä vahdimme aina vastavuoroisesti vieruskavereiden tavaroita. Tämä näytti olevan yleinen käytäntö sekä Copacabanalla että Ipanemalla.
Toki tämä edellyttää ventovieraisiin luottamista, mutta rantahiekalla pötköttävää leppoisan oloista lapsiperhettä tuskin mieltää heti ryöstäjiksi -ehkä nämä haluavat kuitenkin vain viettää aurinkoista päivää Ipanemalla? Maalaisjärkeä siis kehiin.Screenshot 2016-01-14 23.18.27

Alueella on väliä

Tijucassa turistit olivat harvassa asuinkortteleissamme. Oli helpompaa sulautua joukkoon. En tuntenut levottomuutta kävelimmepä kortteleissa mihin vuorokauden aikaan vain. Sen sijaan kirkkaassa päivänvalossakin turistikohteissa ja nähtävyyksillä olimme valppaampina. Ei ole vaikeaa arvata, että juuri nämä paikat, joissa turistit parveilevat, houkuttelevat rikollisia oltiin sitten missä päin maailmaa hyvänsä.

Rion kotimme sijaitsi aidatulla asuinalueella portin takana, jonne pääsi vain avaimilla. Tätä voisi verrata suomalaiseen kerrostalon rapun ovikoodiin, jonka tietävät vain asukkaat. Asuinalueelta ulos kadulle astuessa näkymä oli varsin kotoisa: Kotikatumme varrella sijaitsi leipomo, ruokakauppa, apteekki ja lounasravintola, joissa kaikissa kuhisi aivan tavallisia brasilialaisia hoitamassa aivan tavallisia askareitaan. 

Irina vie aamuisin Lorenzon päiväkotiin ja työntelee tätä lastenvaunuissa katua pitkin aivan rauhassa itsekseen kuten muutkin riolaiset äidit. Tämä riolainen perhe elelee arkeaan yhdessä maailman vaarallisimmaksi tituleeratuista kaupungeista ja jopa kasvattaa lapsensa siellä.

Tätä vierestä seuratessa on hankalaa elää jatkuvassa pelossa.

Entäs ne favelat ja köyhyys?

Rio de Janeirossa rikollisuudelle oiva kasvualusta on se, että tuloerot ovat erittäin suuria. Harvassa paikassa rikkaiden ja köyhien välisen kuilun pystyy erottamaan niin konkreettisesti kuin Riossa. Faveloita on yli 750 ja monet niistä sijaitsevat poikkeuksellisesti aivan kaupungin keskustassa, osa aivan limittäin kaikkein kalleimpien asuinalueiden lähellä. Köyhät ja rikkaat elävät käytännössä naapureina, mutta täysin eri maailmoissa. Moni keskiluokkainen carioca ei ole favelaan koskaan jalallaan astunutkaan.DSC_1442

Faveloista yli 90% on vielä sekalaisten rikollisjärjestöjen hallinnassa ja näin tavallisten lakien ulkopuolella. Palveluita niissä on tavallisille asukkaille hyvin vähän.
Osan faveloista poliisi on ottanut haltuunsa rynnäköillä, mutta näitä rauhoitettuja faveloita on kuitenkin vain reilu kolmisenkymmentä: Suurimpaan favelaan, Rocinhaan järjestetään kävelykierroksia ja se muistuttaa jo tavallista kaupungiosaa. Monien hyvillä paikoilla sijaitsevien faveloiden asukkaita on myös yritetty pakkomuuttaa, sillä vuorenrinteiden arvokkaita tontteja havittelevat erityisesti ulkomaiset sijoittajat.

Rikkautta, köyhyyttä, sosiaaliturvaa, ihmisoikeuksia ja niiden puuttumista pohdittiin monta kertaa reissumme aikana. Pedroa suututti erityisesti jalkapallon MM-kisoihin, Olympialaisiin ja muihin jättitapahtumiin syydetty raha, kun fakta on se, että rahaa voisi idealistisesti kohdentaa paljon tärkeämpiin asioihin, kuten nykyiseen koulujärjestelmään: Maailman kuudenneksi suurimmassa talousmahdissa Brasiliassa on yhä 14 miljoonaa lukutaidotonta ja laadukas peruskoulutus on edelleen perheille valtava rahallinen sijoitus. Julkinen ja yksityinen koulu kulkevat rinnakkain ja julkisiin yliopistoihin pääsevät ne, jotka ovat voineet käydä peruskoulun maksullisissa erityiskouluissa. Yksityiseen yliopistoon taas pääsee puolestaan kuka tahansa, jolla on maksukykyä. Nämä yhteiskunnan rakenteet louhivat yhä syvempää kuilua rikkaiden ja köyhien välille.

Kaikki yllä mainittu on vain pientä pintaraapaisua kaupunkia tarkastellessa. Rio de Janeiro on täynnä vastakohtia ja sitä on yhtä helppo hehkuttaa ylitsevuotavasti, kuin myös maalata pahimmilla kauhukuvilla.


Käytännön vinkkejä Rio de Janeiroon:

 • Jos julkisilla liikkuminen jännittää, Uber/vastaava toimii hyvin.
 • Rannalla kannattaa parkkeerata jonkun porukan viereen ja pyytää vahtimaan tavaroita uimareissun ajan.
 • Mukana kannattaa pitää pientä lompakkoa, jossa on mahdolliseen ryöstetyksi joutumiseen sopiva summa. Kortteja tai muuta arvokasta ei kannata kantaa mukana. Isoimman setelin pidin hätävaralta mukana vaateissa piilossa.
 • Matkavakuutus! Myös Suomen suurlähetystön ja vakuutusyhtiön yhteistyösairaaloiden tiedot kannattaa olla ylhäällä. Myös matkustusilmoituksen tekeminen kannattaa aina varmuuden vuoksi.

Itse luen aina UM:n matkustustiedoitteet, mutta yritän suhtautua niihin rationaalisesti ja miettiä todellisia riskejä. Olen edelleen sitä mieltä, että Rio on melko kaukana Juarezista, Baghdadista ja Kabulista muutenkin kuin maantieteellisesti.

Minne sinä et matkustaisi ja miksi?

Tarinaa kattavammin osoitteessa : www.beentheredondet.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

 • Vastaa Miffa tammikuu 23, 2016 02:21

  Oi Rio, se vaan oli niin ihana! Oltiin kaverin kanssa ihan vaan viikon reissulla viime kesänä ja mulla jäi kaupungista huomattavasti turvallisempi fiilis kun mitä etukäteen lukeman perusteella olis kuvitellut. Majailtiin hostellissa lähellä Copacabanaa ja liikuttiin enimmäkseen kävellen, metrolla ja busseilla. Iltaisinkin sai olla ihan rauhassa ilman suurempaa hämminkiä. Mukana meilläkin aina vaan ihan minimaalinen määrä rahaa ja rannalla noudatettiin tuota samaa vastapalvelustaktiikkaa 🙂 Muuten liikuttiin lähinnä kahdestaan mutta iltarientoihin lähdettiin isommalla porukalla hostellikamujen kanssa, ja brassi- ja argentiinalaispoikien kanssa oli tietty aavistuksen turvaisampi olo lähteä baanalle kun ihan vaan kahdestaan. Jos en olis juuti muuttanut vaihtoon Jamaikalle, olisin superkateellinen mun hyvälle ystävälle, joka on lähdössä Rioon vaihtoon koko kevääksi. 🙂

 • Vastaa Sonja helmikuu 1, 2016 22:03

  Kiitos näistä Rio-postauksista. Harmillisesti juuri brasilialaista ystävää minulle ei ole, se on aina mahtavin tapa tutustua paikkaan kuin paikkaan minunkin mielestäni. Rio on yksi uelmakohteistani, mutta turvallisuus on kieltämättä vähän mietityttänyt. Toisaalta, luin jostain, että suurempi rikos olisi olla käymättä Rio de Janeirossa siitä syystä, että pelkää kaupungin rikollisuutta. 🙂

 • Jätä vastaus